Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Search This Blog

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

Thursday, 25 August 2011

Biskut Arab Homemade

biskut yang telah siap
Eksited btoi nk post pasai menda ni..sabtu lepas me,my adik2 wat biskut arab ni..alkisahnya dh lama aku suka makan biskut arab ni..kalau dulu pak ndak aku selalu beli biskut arab ni msti aku yang ulang2 makan sampai habes..Then baru2 ni ofismate aku cita pasai dia slalu buat biskut arab untuk raya..aku pun dengan penuh eksaited pun tnya la resepi2 semua..rupanya senang ja nk buat biskut arab ni..bahan pun xbanyak..Meh nk share..

Resepi
1 1/2 kg Tepung Gandum
900 gram Minyak Sapi
1 sudu teh garam
1 cawan gula halus yang telah dikisar
(sikit kan..jimat n sedap)





Kaedah
Masukkan tepung+gula(yang telah dikisar) + garam ke dalam mangkuk (A)
Panaskan minyak sapi sehingga betul2 cair (sampai warna mcm minyak tau). Then tunggu 10 minit bagi dia suam2 sikit..(kalau tuang panas2 nnti susah ampa nk gaul sbb hangat)
Tuangkan minyak sapi ke dalam bahan-bahan (A) tadi dan gaulkan sehingga boleh dikepal..(minyak sapi tu tuang sikit-sikit tau, jangan tuang sekali gus takut adunan jadi lembik nanti.
Buat bentuk ikut suka sendiri..macam aku wat ja bentuk bulat senang..
Panaskan dalam microwave selama 20 minit suhu 15 darjah celcius.

Meh tengok gambar plak...

tepung gandum+garam+gula

panaskan minyak sapi sampai cair mcmni tau..

ni la rupa adunam setelah digaul

tengah menguli adunan (buat bulat2)..thats me yg  nmpk tapak tangan..

sesi membakar di dalam microwave..

dh siap dibakar

masukkan dalam paper cup (ikut la kalau xmau masukkan pun  xpa)











No comments:

Post a Comment